Vaskeanvisning på tæppet
HÅNDARBEJDE, PATCHWORK

Opskrift på autonomt patchwork sengetæppe

Design og bestil tøjmærker og navnebånd til dit DIY patchwork:

Jeg har altid stof og især rester liggende i skabe og hjørner. Jeg var også så heldig at overtage min mors og mormors lager, som gjorde mit eget lager meget større. Det er primært rester, som er for små til at lave noget til mig selv men også alt for stort til bare at smide ud. Desuden er meget af stoffet rester fra projekter, som min mor eller mormor selv har lavet, som giver det en nostalgisk dimension. Det er alt fra mit eget gamle hjemmesyede børnetøj, gardinerne i stuen hos min mormor og morfar og min mors hippieskjorter.

Mange minder ligger gemt i disse stofrester, og der var derfor ingen andre muligheder end at lave et stort patchwork sengetæppe.

Idéen er både hyggelig, fordi man omgiver sig med gamle minder, og også fordi man kan genbruge masser af stof og få brugt sine rester, som også var patchworktæppernes oprindelige idé.

Det skal du bruge til patchwork sengetæppet:

  • pap eller karton
  • en hel bunke stofrester
  • en tynd dyne eller lignende
  • et ensfarvet bagstykke til tæppet
  • nål og tråd
  • Vaskeanvisning

Start med at skære papstykkerne ud. Mine brikker er 10 cm brede, og hver kant er 6 cm. Klip stoffet ud med cirka 1 cm til kanten og ri derefter stykkerne fast.

Papbrikker og stof til patchwork sengetæppe

Tip: Det kan være en god idé at bruge en farvet tråd, så man bedre kan se den.

Stoffet er riet på papbrikkerne

Lav en bunke brikker med stof på og læg dem op som et puslespil for at få et overblik. Begynd derefter at sy dem sammen i hånden. Jeg laver tit forskellige dele og sætter dem så sammen undervejs. Så er det også lidt nemmere at sidde med.

Sammenriet stykke patchwork sengetæppe Sammenriet stykke patchwork sengetæppe

Bagsiden af det sammenriede stykke sengetæppe

Undervejs kan du også pille pappet ud. Det gør det både lettere at arbejde med, og så kan brikkerne genbruges til nye stykker.

Når den ønskede størrelse på tæppet er nået (mit måler 1,4 x 2 m.), er det en god idé at folde de yderste stykker ind og stryge dem, så kanten bliver lige hele vejen rundt.

Dernæst sættes den tynde dyne fast i hvert hjørne af det ensfarvede bagstykke. Jeg har bare fæstnet det i hånden.

Læg derefter bagstykket og forstykket front mod front og sy sammen.

Når man bruger mange forskellige stykker stof, er der tit stor forskel på, hvordan de enkelte stykker skal vaskes. I mit tilfælde er de fleste stykker dog blevet vasket tidligere. Men det er en rigtig god idé at sætte en vaskeanvisning på, som passer til alle stykker stof i tæppet. For med tiden glemmer man selv, hvordan det skulle vaskes, og så er det især smart, hvis man forærer tæppet væk.

Vaskemærket kan placeres i ene hjørne og sys på, når kanterne sys sammen. Lad et relativt stort hul være åbent, da tæppet med dynen indeni bliver tykt. Og hvis hullet er for lille, bliver det svært at vende retten på tæppet ud. Hullet lukkes til sidst i hånden.

Vaskeanvisning på tæppet

Tips til dit patchwork sengetæppe

  • Hvis du ikke laver et mønster mellem brikkerne, er det en god idé at arbejde med en grundfarve, som kan gå igen mange steder, så der alligevel kommer lidt ro i mønsteret. Jeg har brugt lyseblå i forskellige varianter.
  • Det er også en god idé at bruge både meget mønstrede, lidt mønstrede, men også helt ensfarvede stykker, og så fordele dem ligeligt på tæppet for at gøre helhedsindtrykket jævnt.
  • Skarpe farver, som den gule og orange, jeg har brugt, kan også skabe lidt liv i mønsteret, men det kommer an på det udtryk, man vil have.
  • Det er rigtig godt at få brugt alle sine stofrester. Men sørg for, at der alligevel er til lidt mere end en håndfuld brikker til tæppet, så mønsteret bliver forholdsvis jævnt på trods af det autonome mønster.
    Du kan altid købe lidt ekstra stof – f.eks. til den gennemgående farve for at være sikker på, at der er nok.

Det færdige patchwork sengetæppe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.