Hvad er pantonefarver
FAQ

Hvad er Pantone-farver, CMYK og RGB?

Når du bestiller customized keyhangers, festivalarmånd eller labels hos Ikast Etiket vil vores salgsteam spørge ind til hvilke Pantone farver, vi skal bruge, når vi trykker eller væver dine produkter. Kender du ikke Pantone-farver allerede, kan jeg kun anbefale dig at læse videre. Der er nemlig en rigtig god grund til at bruge Pantonefarver.

Pantone Matching System

Pantone Matching System er et standardiseret farvesystem. Farverne i Pantonesystemet er specialfarver. Farvesystemet indeholder både “almindelige farver” og farver, der ikke er altid er nemme at gengive, som neonfarver og metalfarver.

Når du vælger en Pantonefarve, ved vores produktion præcis hvordan de skal ramme den farve, du vil have til dine produkter. Uanset om produktionen er i Europa eller Asien. Det er smart, fordi mange virksomheder har et udvalg af brandfarver, som de bruger på tværs af produkter. Det kan være på alt fra streamers på biler, klistermærker, keyhangers, kuglepenne, tøj, møbler og tryksager.

Du får et ensartet udtryk med Pantonefarver

Har du valgt en gul farve til dit brand, er der ikke meget ved at ens brandmateriale har 40 forskellige nuancer af gul. Det samme gælder, hvis du får produceret forskellige produkter. Med Pantonesystemet kan I sikre, at produktet har samme farve, selvom I producerer over flere gange eller gennem forskellige produktioner.

Når du skal vælge Pantonefarve kan det være en god idé, at få fat i en farvevifte, der gengiver farvene korrekt. På en computerskærm vil du aldrig kunne se farverne nøjagtigt.

Har du adgang til Adobes programmer vil du kunne finde Pantonefarverne her. Herunder kan du se hvordan du finder Pantone C i Adobe Photoshop.

Man taler både om coated (C) og uncoated (U), indenfor Pantonesystemet. Det angiver den overflade farven er trykt på. Hos Ikast Etiket vil vi som udgangspunkt altid bruge Pantone C.

Pantone er ikke det eneste farvesystem, du kan møde, når du taler med vores salgsteam. Så du får også lige lidt fakta om RGB og CMYK.

Hvad er CMYK-farver?

CMYK er det farvesystem, der bliver brugt i forbindelse med print af tryksager. CMYK står for CYAN, MAGENTA, YELLOW og BLACK. De fire farver bliver brugt for til at blande alle andre farver. Det minder i høj grad om den måde vi lærer at blande farver på som børn i skolen. Gul og blå giver grøn. Når trykkeriet bruger CMYK-farver printer de en masse små prikker, som til sammen giver det ønskede udtryk. CMYK er det man kalder et subtraktivt farvesystem.

I CMYK angiver man den procentuelle mætning af farverne. Fx vil en klar grøn hedde 100, 0, 100, 0.

Arbejder du i Adobes programmer med henblik på print, skal du huske at indstille programmet til CMYK-farver.

Hvad er RGB-farver?

RGB-farver er det farvesystem, der bliver brugt på computerskærme, TV, smartphones osv. RGB er et additivt farvesystem opbygget af lys. RGB står for RED, GREEN, BLUE. Det er de tre farver, der bliver brugt til at blande alle andre farver. Hver farve kan have en intensitet mellem 0 og 255 Skal du designe grafik til sociale medier eller andet digitalt design skal du bruge RGB-farver.

I RGB-systemet fremkommer hvid, når man skruer helt op for intensiteten af de tre primærfarver. Hvid hedder således (255, 255, 255). Vil man have sort, skal der altså være helt slukket” for alle farverne. Sort hedder altså (0, 0, 0). Farven kan også angives med en hexkode. Bruger man farver i html, vil det typisk være angivet med en hexkode. Hex-koden for hvid er #ffffff og sort #000000.

Omregning mellem farvesystemer

Nu har vi gennemgået forskellige farvesystemer. Ofte arbejder man på tværs af digitale og printbare medier. Der kan derfor være behov for at omregne fra et farvesystem til et andet. Vær opmærksom på at der her er risiko for at der kan ske fejl. Du kan med Adobes programmer omregne mellem Pantone, CMYK og RGB. Der findes også mange online tjenester, der tilbyder at omregne, men vær altid opmærksom på at der kan ske fejl, fordi farverne ikke nødvendigvis kan omregnes 1:1.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.