organisering viktualierum
ORGANISERING

Organisering viktualierum

Er du vild med at organisere og rydde op er viktualierummet virkelig stedet, hvor du kan organisere til den helt store guldmedalje. Her er masser af fødevarer, som kan fyldes i bøtter og beholdere. Fødevarerne kan inddeles i kategorier og du kan få mange flotte beholdere og kasser, som du kan sætte pæne etiketter og labels på. Men det er også let at forelske sig i flotte billeder på Pinterest og hos Ikea, hvor alt er hældt i bøtter. Al emballage er smidt ud og det hele står snorlige.

Hvad er dit mål med viktualierummet?

Inden du går i gang, kan det være en god idé at overveje hvor du gerne vil ende. Det afhænger også af, hvordan du vil bruge dit viktualierum. Er viktualierummet dér hvor du hver eneste dag henter madvarer, eller det mere et depot, hvor du kan hente en ekstra pose havregryn, når i er løbet tør i køkkenet?

Sådan organiserer du dit viktualierum

 1. Tøm viktualierummet helt.
 2. Har du brug for nye hylder, en gang maling eller andet for at friske rummet op, kan du gøre det nu (men du kan sagtens udelade dette punkt). Sørg gerne for at der er ordentligt lys i dit viktualierum, så det altid er nemt at se hvad du har stående på hylderne.
 3. Gør viktualierummet rent.
 4. Smid ud. Er der madvarer, der er for gamle, så smid dem ud. Du kan med fordel også give madvarer væk, som I alligevel ikke får brugt. Har du madvarer, der snart er for gamle, så få dem tænkt ind i madplanen.
 5. Sortér. Nu skal du inddele madvarerne i mindre kategorier. Det kan fx være:
  • Krydderier. Brug de fine etiketter til krydderiglas, når du organiserer dine krydderier.
  • Mel og kornprodukter
  • Pasta, lasagneplader, ris
  • SukkerKonserves – Frugt, fisk, bønner, tomat, færdigretter mm.
  • MorgenmadsprodukterBake-off
  • Lette middagsretter, fx knorr lasagne osv.
  • Nødder og snacksGrøntsager og frugt – er dit viktualierum tilpas afkølet kan du sagtens opbevare frugt og grønt.
  • Juice, saft, kakaomælk
  • Måske har du også lyst til at have: Bagepapir, husholdningsfilm, opvaskemiddel, køkkenruller, tabs osv. i dit viktualierum. Det er helt op til dig.
 6. Find et system, der passer dig.

A. Opbevar alt i ensartede krukker og bøtter: Det ser virkelig godt ud, når alle madvarer er sirligt fordelt. Men det er måske ikke en løsning for alle. Du minimerer risikoen for møl og larver ved at hælde mel- og kornprodukter i lufttætte beholdere.

B. Fordel dine madvarer i større kasser i den originale emballage: Har du dine madvarer i ens kasser (måske i forskellige størrelser) giver det øjet ro. Det gør det også nemmere for dig og familien at finde det de skal bruge. Det er ikke helt så omfattende, som at hælde alt mad i bøtter, men skaber et hurtigt overblik. Fordelen ved dette er også at du har den oprindelige indpakning med ingredienser, allergener og ikke mindst udløbsdato! Husk at markere tydeligt uden på kasserne, hvad der skal være i dem

C. Du kan også kombinere de to ovenstående løsninger.

D. Klistermærker på hylderne: n mere simpel løsning er at sætte klistermærker på hylderne og vise, hvad der skal stå forskellige steder. Denne løsning fungerer måske bedst, hvis du mest bruger dit viktualierum som depot.

Sæt etiketter og labels på!

Uanset hvilken af de ovenstående løsninger du vælger, skal du huske at skrive tydeligt hvad der er i de forskellige kasser, bøtter og beholdere. Med klistermærker fra Ikast Etiket er det nemt at få et ensartet og pænt udtryk. Du kan designe dine klistermærker online. Klistermærkerne er i vinyl og kan sagtens tåle mange ture i opvaskemaskinen, når bøtterne trænger til en omgang rengøring.

Du kan eventuelt bruge vores klistermærker til indpakning, hvis du gerne vil have klistermærker, som du selv kan skrive på.

Skal du sætte etiketter på glas og flasker, kan du designe dine egne flaskeetiketter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.