hvordan fæstne vævede labels på strikketøj
ETIKETTER, FAQ, MÆRKATER TIL TØJ

Hvordan syr man labels på tøjet?

Labels er populære blandt vores mange kunder. Både private og professionelle. Der er ikke én måde at fæstne labels på tøj, som er den rigtige. Hvordan du syr dine labels på afhænger af flere forskellige ting. For nogle løser en label en ren funktionel opgave, hvor labelen skal oplyse køberen/brugeren af tøjet om mærke, størrelse, oprindelse, kvalitet, vask og rens. Så vil man måske bare have labelen “gemt lidt af vejen”. For andre er labelen en del af brandingen og er med til at understøtte det samlede visuelle udtryk af deres produkt. Labels behøver jo ikke kun sidde på tøj.

Der findes forskellige former for labels, både hvad angår foldning og kvalitet. Selve udformningen af labelen vil derfor også have indflydelse på hvordan du kan sy det enkelte label fast. Herunder kan du se en række eksempler på forskellige labels.

Det er helt klart labels med endebuk og midtfold vi sælger flest af hos Ikast Etiket.

En variation af labels med “endebuk” er de varmeklippede labels. De varmeklippede labels er polyesterlabels som er helt uden fold eller buk. De varmeklippede labels er laserskårede og enderne er “smeltet”, så de ikke trevler. Det gør det nemt at sy på og giver et pænt resultat.

Samlet kalder vi de endebukkede og varmeklippede labels for flade labels.

Sådan syr du flade labels på tøj

De flade labels kan sys i tøj på mange forskellige måder. Du kender helt sikkert den helt klassiske måde at sy den flade label i et par jeans. Men der er mange andre måder at fæstne labels på.

De flade labels kan selvfølgelig både sys på med symaskine eller i hånden. Det giver forskellige udtryk – og det kan nogle gange være nemmere at sy et label på i hånden, hvis det skal sættes på tøj der allerede er færdigt, fx ved upcycling.

Ovenover ser du eksempler på hvordan du kan sy et fladt label fast i tøjet.

A. Her er der syet helt klassisk med almindelige sting hele vejen rundt, ca 2 mm inde på labelen.

B. Her er labelen fæstnet i hver side, med sting der går ud over labelen. Det giver en visuel effekt at lade stingene fortsætte udover labelen.

C. Labelen er fæstnet med sting kun på selve labelen, der ikke går helt til kant. Her er der brugt lange sting. Det er lidt samme effekt, som når man rir noget fast.

D. Minder meget om C, men med mindre sting, der går helt til kanten.

E. Her er labelen fæstnet ved at bruge specialsting på en symaskine. Nogle symaskiner har mange forskellige typer sting, som kan være sjove at bruge til at skabe variation for at fæstne labels.

F. Her har vi illustreret brug af en tråd i en anden farve. Det kan fx være en neonfarvet tråd eller bare en tråd i en kontrast- eller komplementærfarve.

G. Her er labelen fæstnet med helt faste og tætte sting.

H. Det giver en anderledes effekt at sy et label fast med zig-zag.

I. Zig-zag behøver ikke være ensartet. Der findes symaskiner med forskellige zig-zag, som kan lave sjove mønstre.

J. Det er også muligt at hæfte et andet label på det flade label. Det kan fx være til at illustrere størrelsen.

K. Her er labelen kun fæstnet i fire hjørner med mange sting oveni hinanden.

L. Med en tykkere tråd, fx broderigarn er det nemt at lave en effekt, som fx et kryds og hæfte labelen i de fire hjørner.

M. Dette eksempel illustrerer hvordan et label også kan sys på i hånden med sting udover kanten.

N. Det er også muligt at få lavet labels med forlavede huller, som I kan bruge til at fæstne labelen. Det er der ofte i tykke labels, som fx læderlabels.

Dette er bare eksempler. Du kan altid variere stingtype, stinglængde og trådfarve for at få forskellige effekter. Du kan også bruge disse eksempler som inspiration, når du skal labels fast på strikketøj eller læse længere nede i blogindlægget hvordan du fæstner vævede labels på strikketøj.

Sådan syr du labels med midtfold fast

Når du skal sy labels med midtfold fast vil det typisk være en del af processen, når du syr. Man kan næsten sammenligne det med at lave en burger. Den midtfoldede label er bøffen, der skal være i midten mellem stoffet.

Husk at lægge labelen, så den peger indad, når du syr vrang mod vrang. Så stikker labelen fint ud, når du vender det færdige tøj.

Den midtfoldede label kan også sys fast under et kantebånd i fx nakken af en bluse. Vil du gerne have et labels bukket om kanten/ved sømmen på et ærme eller en blusekant, vil man typisk bruge et label med manhattanfold. Labelen “Handmade by Anna” er et midtfoldet label, der er bukket op om kanten og syet fast.

Hvordan syr man vævede labels på strikketøj?

Du kan sy labels på strikketøj på en symaskine eller i hånden. Men det er vigtigt at du ikke syr for stramt, så det strikkede materiale bliver trukket ud af facon. På det orange strik er labelen “Handmade by Anna” syet fast i hver side med en symaskine. Det tillader strikket at arbejde mere, når mærkatet ikke er syet fast langs de vandrette sider. På de andre billeder kan du se labels med huller, som gør det nemt at sy labels fast på strikketøj med det samme garn, som tøjet er strikket i. Labelenn “Lavet af mor” er fæstnet med guldtråd som giver en ret fin effekt og labelen er kun syet let fast for at arbejde sammen med den strikkede kvalitet.

Vi håber du kan bruge blogindlægget. Del gerne dine bedste tips til at sy labels på tøj og til at fæstne labels på strikketøj i kommentarfeltet.

Se hele vores udvalg af labels – og spørg os endelig, hvis du er på udkig efter noget specielt – så løser vi det sammen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.