Alt du skal vide om borddækning
BORDPYNT, DEKORATION, JUL, KONFIRMATION, KREATIV, KREATIV I KØKKENET, PÅSKE

Gode tips til borddækning

At dække bordet til en middag eller fest er mere end bare at placere tallerkener og bestik på et bord. Det er en form for kunst, hvor borddækningen kan skabe en atmosfære. En veludført borddækning kan tilføje stil, elegance og endda en vis personlig stil til middagen.

Der er mange måder at dække bordet på. Hvordan du dækker bordet afhænger af anledningen og den stil, du gerne vil opnå.

I dette blogindlæg vil vi tage udgangspunkt i de elementer du skal have til borddækningen, og så kan du selv skrue op eller ned.

Dit bord er dit “fundament”

  • Bord: Har du et flot plankebord eller et andet smukt bord, er der ingen grund til at pakke bordet væk. Lad i stedet træet eller bordets materiale være dit fundament i borddækningen.
  • Dug: En smuk dug kan også være et virkeligt flot fundament i borddækningen. Har du mønstrede eller farverige tallerkner, så vælg gerne en dug, der er enkel. Har du helt enkle tallerkner kan du godt give den lidt mere gas med dugen og vælge en mønstret eller farverig dug.
  • Bordløber: Du kan både bruge en bordløber på en dug eller alene. Bordløberen kan både bruges på tværs af bordet eller på langs af bordet.
  • Dækkeservietter: Et alternativ til dug og bordløber er dækkeservietter. Du kan få mange forskllige dækkeservietter i lækre materialer, som fx læder, damaskvævet tekstil, kork, vævede dækkeservietter i forskellige naturmaterialer.

Tallerkner, glas og bestik

Måske er det en selvfølge, men nu skriver vi det alligevel. Husk at tjekke at servicet ikke er beskidt eller på anden vis ikke ser indbydende ud. Rander på et vinglas eller bestik er ærgerligt, når du har gjort dig umage med borddækningen.

Skal din borddækning bære virkelig festlig, kan du bruge dækketallerkner. De fås fx i guld eller sølv. Det er ikke meningen, at dine gæster skal spise af dækketallerknerne. I den klassiske borddækning anser man det som en uskik, hvis gæsterne er uden tallerken mellem retterne (kilde: samvirke.dk). Du kan finde mange smukke dækketallerkner i “guld” eller “sølv” eller vælge en stor hvid porcelænstallerken. Der findes forskellige anbefalinger til, hvordan du skal stille glas, bestik og tallerkner. Det kan du læse mere om her eller her.

Servietter

Servietter kan virkelig være med til at løfte borddækningen. Stofservietter foldet elegant giver en følelse af luksus og kan være meget smukke på et veldækket bord. Har du ikke stofservietter til et helt selskab, kan du også købe engangsservietter i en kraftig kvalitet, som er lækre og pæne at dække op med. Du kan folde servietterne eller bruge servietringe.

Pynt

Når vi kommer til pynt er der virkelig mulighed for at skrue op eller ned. Traditionelt set er bordpynt smukke vaser med blomster og lys. Men bordpynt kan også bestå af smukke figurer. Husk at der ikke må være så meget pynt på bordet at gæsterne ikke kan være der. Pynten må heller ikke være så høj, at gæsterne ikke kan tale sammen, når de sidder overfor hinanden. En del af pynten kan være bordkort. Lav dine egne bordkort med flotte etiketter eller klistermærker.

Husk også at servere maden smukt

En travl hverdagsaften går det nok an at tage maden direkte fra gryden eller panden og over på tallerknerne, men til særlige lejligheder skal du også huske at forberede fade og skåle, som du kan servere maden på. Det kan være rigtigt smukt med fade og skåle der matcher dine tallerkner. Husk også vandkander eller kander til vin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.