KREATIV, KREATIV I KØKKENET

Tricks til at gøre børnenes madpakker mere spændende

Jeg spiser så godt som aldrig rugbrød med hamburgerryg. “Traumet” over hver evig eneste dag at få et stykke rugbrød med hamburgerryg og en enkelt skive agurk i en varm madpakke får ikke ligefrem mundvandet til at løbe i vand. Jeg klager ikke, men jeg tænker alligevel over at variere indholdet i madpakkerne, når jeg selv står ved køkkenbordet. Variation er nemlig ét ret vigtigt “trick”, når du vil gøre madpakkerne mere spændende. MEN man skal også huske at især mindre børn godt kan lide forudsigelighed og finder tryghed i mad, de kender og godt kan lide.

Variation i madpakkerne

Tanken om en madpakke med fire stykker rugbrød med leverpostej og intet andet, lyder i mine ører helt forfærdeligt – og at skulle spise det 5 dage i ugen, giver mig ikke just lyst til at spise madpakke.
Salt, sødt, surt, bittert, umami bliver kaldt de 5 grundsmage, og det er en god idé at have i baghovedet, at der helst skal være lidt forskellige smage i et hvert måltid. Samtidig kan man også tænke på, at der gerne må være mad med forskellig konsistens. Der er stor forskel på at bide af en gulerod og spise en yoghurt. Men en madpakke med både yoghurt og gulerod, giver forskellige oplevelser.

  • Brød: Der er ingen, der siger at man kun kan have én slags brød i samme madpakke. Der kan sagtens være både lyst og mørkt brød. Variér også mellem boller, grovbrød og forskellige rugbrød, når I handler eller bager, så det ikke er samme type brød dag ind og dag ud.
  • Pålæg: Der findes masser af muligheder for at variere pålægget. Alligevel ender man tit med at købe de samme tre slags. Men prøv at gå på opdagelse i køledisken. Tal med dine børn om at smage nyt. Lav jeres egne salater, hummus eller noget som ikke smager ens hver eneste gang.
  • Frugt, grønt og snacks: Frugt der er skåret i stykker er nogle gange nemmere at få spist, end et helt æble, så skær gerne børnenes frugt i mindre stykker og variér, så det ikke altid er et æble, men tænk i sæsoner og køb frugt og grønt, der er i sæson lige nu.

Køl maden ned

Der er ikke noget mere kedeligt end en madpakke, der har ligget i en lummer taske en hel formiddag. Med et køleelement er det nemt at holde madpakken kølig, hvis ikke dit barn har adgang til et køleskab i skole/børnehave.

Rester fra aftensmaden

Hvis der er rester fra aftensmaden, så tænk det ind i madpakkerne. Det er en god måde at få brugt små rester på, der alligevel ikke kan mætte hele familien næste aften.

  • En lille portion pasta med kødsovs, pesto, bacon eller grøntsager kan hurtigt blive et forfriskende indslag i madpakken.
  • Pizza og tærter kan også sagtens spises koldt
  • De fleste børn vil også blive glade for en frikadelle, karbonade eller bøf

Hapsestørrelser

I min research til dette blogpost faldt jeg over ordet “hapsestørrelser” og det er et virkelig godt ord, for det er nemlig en god idé at skære maden ud i hapsestørrelser, så det er nemt at spise. Det gør madpakken mere indbydende, når barnet ikke skal sidde med en klapsammen af et helt stykke rugbrød. Hvis man har overskuddet, kan man finde sjove forme og udstikke maden i ny og næ, som et lille overraskelsesmoment.

Bag sammen med børnene

Hvis I har lyst, så bag en ordentlig omgang boller, pizzasnegle, pølsehorn, pizzatwisters, tærter eller vafler, som I kan fryse ned. Det er nemt og lækkert at kunne tage op, når det går lidt stærkt i hverdagene.

Find inspiration på instagram

Under hashtags som fx #madpakkeinspiration #madpakkesjov #madpakkeideer #madpakke #madpakkerderbliverspist kan du finde masser af inspiration til madpakker. Ulempen ved at søge inspiration her, kan dog være at man kan blive lidt modløs, når ens egne madpakker slet ikke ligner de flotte instagram-venlige lunch boxes.

Fine madkasser med navn og billeder

Når de lækre madpakker skal spises er det ikke ligegyldigt, hvordan maden er pakket. Sørg for at have nogle gode madkasser, som I kan pakke maden ned i, hvor den ikke bliver mast og stadig ser indbydende ud, når det er spisetid.

Hos Ikast Etiket finder har I alle muligheder for at designe klistermærker I alverdens størrelser, som I kan sætte udenpå madkasser og drikkedunke. Herunder kan du få inspiration:

På billedet herover har madkassen fået et af vores store klistermærker, der er et klistermærke, der måler 60x20mm.

De store klistermærker med tryk er designet efter egne mål, så de passer helt perfekt på klistermærkerne.
På madkasserne herunder har vi brugt Navnemærket, som er så fine at designe med sit eget billede.

Hos Ikast Etiket kan du designe alle former for etiketter og klistermærker med dine egne billeder eller grafik. Det gælder alt fra Minimærket til etiketter til flasker og etiketter til krydderiglas og vores adresseklistermærker. De fleste af vores vinylklistermærker kan sagtens tåle vask i opvaskemaskine, så du kan trygt sætte dem på madkasser og drikkedunke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.