KREATIV

Tips til den perfekte krydderurtehave

En krydderurtehave er både en fryd for næsen og for din madlavning. De friske krydderurter stimulerer både dine smagsløg og det visuelle. Det frisker selv den mest brune gryderet op at få lidt grønt på toppen!


Det skal du huske, når du laver din krydderurtehave:

  • Lav krydderhaven tæt på køkkenet. Hvis krydderurterne står langt væk fra madlavningen eller det er bøvlet at hente af krydderierne, får du dem måske ikke brugt.
  • Vælg de krydderurter, du allerede bruger i din mad. Hvis du ikke kan fordrage koriander, er det måske ikke det krydderi, du skal have mest af.
  • Vær opmærksom på spredning. Nogle krydderurter spreder sig meget, det gælder fx forskellige myntesorter. Det kan derfor være en god idé at have mynte i en krukke, så det ikke overtager de andre krydderurter. Alternativt skal du sørge for at beskære og passe krydderurterne til.
  • Skal krydderurterne være hårdføre? Nogle krydderurter er ikke så hårdføre om vinteren. Det er fx rosmarin, laurbær og estragon. Disse krydderurter kan du også dyrke i krukker, som du kan tage ind eller stille i drivhus, når det er frostgrader. Til gengæld kan timian, purløg, citronmelisse, oregano, persille, timian, purløg og mynte sagtens overvintre og spire frem igen næste forår.
  • Sol og vand. Krydderurter skal helst have masser af sol, men de må heller ikke tørre ud – så det kan også blive nødvendigt, at du skal ud med vandkanden.
  • Forspiring. Det er en god idé at forspire dine krydderurter fra frø. Det giver dem gode betingelser for at komme “godt i gang”.
  • Hvornår kan jeg plante? Sæt krydderurterne i foråret, når risikoen for frost er ved at være ovre.

Hold styr på dine krydderurter med flotte planteskilte

Uanset om du er ny eller garvet i krydderurter er det virkelig prikken over i’et at sætte små skilte ved krydderurterne, så du selv (og andre) kan se, hvilke krydderurter der står i haven.

Her har vi lavet skilte til krydderurtehaven på ispinde. Du kan selvfølgelig spise dig gennem et par pakker med is – og ellers kan du købe ispindene i de fleste hobbyforretninger. På ispindene har vi sat små selvklæbende etiketter. Etiketterne er lavet i et meget slidstærkt vinylmateriale. Du behøver derfor ikke bekymre dig om etiketterne bliver ødelagte, når de står udendørs i regn og sol.

En anden løsning er at købe små planteskilte i plast. Fordelen ved planteskiltene i plast er, at de ikke er nedbrydelige. Du kan genanvende dem år efter år. På planteskiltene har jeg lavet mine egne klistermærker, som jeg har sat på skiltene. Klistermærkerne er bestilt efter mål, så de passer perfekt på de grønne skilte.

Krydderurter til køkkenet

Er det ikke sæson endnu til at plante ud i krydderurtehaven er det også lækkert med friske krydderurter i køkkenet. Til krydderurterne i køkkenet, kan du også lave dine egne klistermærker, som du kan sætte udenpå urtepotteskjulerne.

Når du bestiller etiketter og klistermærker hos Ikast Etiket, har du mange muligheder for at designe personlige etiketter. Du bestemmer selv mål og facon. Har du allerede et design, kan du uploade det færdige design eller vælge mellem mange skrifttyper og farver på sitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.