JUL, KREATIV

Tips og tricks: Lav julepynt med børn

Vil du gerne lave julepynt med et eller flere mindre børn, er det en god idé at have en klar plan for, hvad I skal lave, inden I går i gang. De fleste børn vil gerne være med til kreative aktiviteter, men der er stor forskel på hvad de rent faktisk kan lave og hvor længe de gider sidde stille. Det kan derfor være en fordel, hvis du som den voksne sætter nogle rammer for aktiviteten – især når børnene ikke er så gamle.

Julepynt med hænder og fødder

Der findes masser af søde og sjove ideer til julepynt, hvor I kan tage udgangspunkt i barnets hænder eller fødder. Mange mindre børn, synes det er sjovt at få tegnet deres fod eller hånd over på et stykke papir, som nu kan bruges som skabelon til alt fra juletræer, julemandsskæg og meget andet.

Du finder også masser af ideer på nettet med piberensere og ispinde, som er lige til at gå til. Fordelen er, at det begrænser antallet af nødvendige materialer, men barnet kan alligevel lave sin egen version.

Afslutningsvis kan I sætte et eller flere labels med navn på de færdige projekter.

Sæt rammerne og lad barnet være kreativt indenfor rammerne

For mindre børn kan det være en stor mundfuld, hvis du lægger 30 stykker karton, en stor bunke skabeloner, sakse, perler, glimmer og en masse tusser frem på et bord. Nogle børn vil måske straks gribe nogle materialer og lave julepynt, mens andre hurtigt vil kravle ned fra stolen og lege med biler og dukker under bordet. Ofte vil det derfor være en god idé at udvælge nogle få ting, som I skal lave sammen. I kan fx klippe en julesok eller et hjerte sammen af karton, som barnet nu skal pynte, fx ved at lime vat på eller tegne på kartonet. Det kan også være I skal male på gamle syltetøjsglas, som skal blive til lysestager eller nisser. Ved at styre processen hjælper du barnet til at se, at der kan blive et færdigt produkt ud af materialerne, og barnet bliver færdigt med det han/hun går i gang med.

Del aktiviteten op i mindre aktiviteter:

Der er ingen, der siger, at det kun må tage en time en søndag eftermiddag at lave julepynt. En skovtur eller tur på stranden, kan blive til en god udflugt, hvor I samler materialer ind til jeres julepynt. En pose fuld af grankogler, kan blive til små nisser, mus, engle, elge, der kan pynte fint på juletræet eller i juledekorationer. Giv fx grankoglerne en gang guldspray eller snespray. Fortæl børnene, at nu skal I ud i skoven og samle grankogler til julepynt. Når I kommer hjem, kan I lægge grankoglerne til at tørre, så de er klar, når I skal bruge dem senere. Det samme princip om at dele aktiviteten op i flere mindre bidder, gælder også, selvom I ikke skal ud at samle ting sammen. Lad ting, der skal tørre, bages eller på anden måde bruge tid, være del 1 af aktiviteten og fortæl tydeligt barnet, at nu er det slut for i dag – og I skal lave det næste på …dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.