Sådan bruger du vlieseline i tøjet
Design og bestil tøjmærker og navnebånd til dit hjemmelavede tøj på ikastetiket.dk/labels.
En af de usynlige hemmeligheder i velsyet tøj er indlægsmaterialerne. Det kan være mange forskellige ting, der hjælper med at give tøjet facon – alt efter hvad det er for noget tøj.
I skrædderiet bruger man en del indlægsmaterialer, der bliver syet ind i tøjet. En skræddersyet jakke har f.eks. både uldug (hestehårs-lærred), skulderpuder, ærmefisk, forskellige bånd og forskellige typer vlieseline.
Så vidt behøver du dog ikke gå for at få et flot hold og længere levetid i dit tøj, hvis du bare vælger den rigtige type vlieseline og bruger det de rigtige steder.
Der er primært tre typer ‘all-round’-vlieseline, der er gode at kende som amatør-syer:
Punktvlies, som er en let og tynd vlies med en hel masse linmdutter på bagsiden, der ligner en masse små punkter – deraf navnet.
Trådvlies, som minder meget om punktvliesen, men har den forskel, at der er lagt tråde ind på langs med trådretningen, så vliesen ikke giver sig i denne retning.
Linningvlies, som er et færdigt bånd med ”huller” en cm inde fra kanterne, der gør det nemt at presse sømrummet om mod vrangen. Det kan også hedde stansebånd.
Så langt så godt. Men hvor skal man så bruge de forskellige typer vlieseline? Det er ikke helt ligegyldigt, og det kommer både an på, hvad du syr, og hvilken type stof du syr i.
Punktvlies til lette projekter
Den tynde og lette punktvlies er god til lette materialer og til projekter, der skal have et let udtryk. Punktvlies findes både i bløde og stive kvaliteter. Den bløde er bedst, hvis stoffet helst ikke skal ændre alt for meget udtryk. Den blander sig mere ind med stoffet og giver støtte – uden at tage magten fra stoffet. Den stive vlies er mere velegnet, hvis man har noget, der skal stives meget af, som f.eks. manchetter og kraver.
Du kan godt bruge den bløde vlies til stive metervarer, hvis du bare vil give en lille smule ekstra støtte, eller hvis der er nogle skrøbelige steder, der har brug for lidt ekstra hjælp. Den stive vlies vil til gengæld sjældent være en god idé til bløde metervarer, da den vil komme til at bestemme for meget, så stoffet mister sit naturlige fald.
Typiske steder at bruge punktvlies er:
- Belægninger i bluser, kjoler, nederdele og lette bukser (ikke jeans)
- Som forstærkning ved slidser, lynlåse, knaplukninger og lignende åbninger
- I kraver og manchetter i skjorter og skjortekjoler
Trådvlies til større projekter
Trådvlies er lidt mere slidstærk og fast end punktvlies, fordi det netop har trådene lagt ind, og fordi det også er lidt tungere. Det gør det velegnet til lidt kraftigere metervarer, som man bl.a. bruger til jakker og frakker.
Der er forskellige grader af indlæg i en jakke, og den ”letteste” løsning, som også er den billigste og hurtigste, er at nøjes med trådvlies. I det meste jakkestof vil det være fint at bruge trådvlies til belægninger og til bunden og toppen af de andre dele. Så er jakken støttet godt i oplægningen og omkring skuldrene og nakken, hvor det er vigtigt, at den har et flot hold og ikke slasker sammen omkring kroppen.
I meget bløde eller løst vævede metervarer er det en fordel at ”fuld-fiksere” jakken, hvilket betyder, at man presser vlieseline indvendig på alle dele af jakken. Det tager ret lang tid, men det kan være givet virkelig godt ud i sidste ende, fordi vlieselinen er med til at stabilisere jakken og holde stoffet, så jakken holder sig flot meget længere, end hvis man dropper vlieselinen.
Man kan udnytte, at trådene i trådvliesen er helt faste og ikke giver sig det mindste. Derfor er trådvlies godt til at låse f.eks. linninger og stropper, så de ikke ”vokser” med tiden. Det gør man ved at vende vliesen om, så man klipper den på tværs af trådretningen i stedet for langs trådretningen. I en linning vil det betyde, at trådene går rundt om kroppen, og at linningen derfor ikke udvider sig med tiden.
Typiske steder at bruge trådvlies er:
- Belægninger, top og bund i lette/billige jakker og frakker
- Fuld fiksering af bløde og løst vævede jakker og frakker
- I linninger, bælter og stropper, der ikke må give sig – her er vliesen klippet, så trådene følger den retning af stoffet, der ikke må give sig.
- Linning vlies til stropper og linninger
Linningvlies har ikke så mange anvendelsesmuligheder som de andre typer, men det kan være en stor hjælp til at få presset og syet linninger korrekt. Det er også nemt at sy stropper med linningvlies til f.eks. tasker, fordi det er væsentlig nemmere at presse sømrummet om på vrangen af stoffet, inden man syr, når der er stanset huller ud i vlieselinen end det er, hvis der ikke er nogen huller at folde og presse efter.
Linningvlies kan godt være lidt stift, og hvis man ikke kan lide det, kan man vælge at bruge trådvliesen som et alternativ – og blot vende den så trådene følger linningen rundt om kroppen, som beskrevet ovenfor. Det vil dog ikke give samme hold i selve linningen, fordi trådvliesen er tyndere og blødere end linningsvlies,. Derfor vil den nemmere komme til at folde sig sammen og med tiden blive grim at se på.
Linning vlies findes i forskellige bredder, så kig dig for i din lokale stofbutik eller på nettet, så du ikke bare bliver spist af med den bredeste.
Gode steder at bruge linning vlies:
- Linninger, der ikke skal kunne give sig
- Stropper, der ikke skal kunne give sig
Lær mere om vlieseline
Lær endnu mere om hvordan du bruger vlieseline i den gratis ebog ”Sådan får du succes med din syning”, som du får når du tilmelder dig nyhedsbrevet fra Ikast Etiket. Ebogen er skrevet i samarbejde med skrædder og underviser Signe Eriksen, der står bag bloggen Skaberlyst, hvor du også kan læse mere om vlieseline og se forskellige typer præsenteret i denne video.
Signe Eriksen er uddannet dameskrædder i 2004 og har specialiseret sig videre inden for tilskæring og pasformer. Signe har arbejdet i forskellige dele af tøjbranchen, bl.a. har hun haft eget skrædderi, tøjmærke og butik, arbejdet som freelance konstruktør og syerske for danske designere og som konstruktør i modeindustrien.
Til daglig driver Signe Eriksen sitet www.skaberlyst.dk, hvor hun kombinerer sin viden fra skrædderiet og industrien i letforståelige og lærerige online sykurser til ambitiøse syere, der gerne vil have mere ud af tiden bag symaskinen.