BÆREDYGTIGT, CASES, EVENTS

Kork: Det bæredygtige valg

Hos Ikast Etiket finder du korkarmbånd med tekst og logo og korkkeyhangers, som en del af vores bæredygtige sortiment – og det er der en god grund til. Kork er nemlig et særdeles bæredygtigt valg. Men måske du tænker, “kork, hvad er det?” og “hvorfor har det bæredygtige egenskaber?” Det kan du læse mere om herunder:

Kork kommer fra korkegen, der er et træ. I Danmark kender vi typisk kork fra opslagstavler eller bordskånere. Korkegen vokser i Middelhavsområdet og især i Portugal.  I en længere periode har det brune materiale ikke været så velset, men korkens bæredygtige egenskaber, har sammen med nye produktionsmuligheder igen gjort kork til at attraktivt materiale.

Hvilke bæredygtige egenskaber har kork?

Kork er genialt set med bæredygtige øjne. Korkegen optager nemlig mere Co2 end det afgiver – også når man medregner transport og produktion af korkprodukterne. Samtidig bidrager det i meget høj grad til biodiversiteten i de store områder hvor korken vokser. Faktisk er korkskovene én af 35 biodiverse hotspots, ligesom Amazonas, den afrikansks savanne og Borneo. 

Hvordan fremstilles kork?

Korken bliver høstet fra træet korkegen, inden korken bliver lagt til tørre for derefter at blive brugt til et utal af forskellige produkter. En korkeg skal være 25 år før man kan høste korkbarken for første gang. Det er kun barken fra træet, der skal bruges og derfor skræller bønderne korken af træet. Når barken høstes er den tør og let at skille fra stammen. Efter 9 år kan man igen høste bark fra det samme træ. Den skånsomme høstform bidrager derfor også til træets bæredygtige egenskaber. Korktræer kan blive op til 200 år gamle, og det er derfor muligt at høste fra det samme træ 15-18 gange i træets levetid.

Hvad bruger man korken til?

Kork er et fascinerende materiale fordi det kan bruges til mange forskellige ting. I Danmark kender mange korkpropperne fra vinflasker, de brune opslagstavler og bordskånere, men kork kan bruges til meget andet end det – og interessen for har igennem de seneste år været været stigende. Den verdensberømte kirke, Sagrada Familia i Barcelona har korkgulv. Gaudi valgte i sin tid kork blandt andet fordi det medvirker til at skabe en god akustik. Også i moderne byggeri vinder kork i indpas i højere og højere grad. Nye produktionsmuligheder har gjort det muligt at få korken til at ligne træ som fx eg og valnød, så korken igen kan blive et attraktivt materiale i nyt byggeri som fx gulvbelægning. Også hos NASA har man fået øjnene op for kork, der bliver brugt som beskyttelse mod ild og is.

Bæredygtige keyhangers og armbånd fremstillet af kork

Hos Ikast Etiket er vi glade for at have de flotte keyhangers og armbånd, som en del af vores bæredygtige produktudvalg er korkprodukterne meget flotte og skiller sig ud fra mængden af armbånd og keyhangers. Samtidig er de ekstremt holdbare og en korkkeyhanger bliver kun flottere af at blive brugt. Du kan selvfølgelig også vælge et korkarmbånd, som kontrolarmbånd med ro i maven. De er meget slidstærke og du behøver ikke bekymre dig om sikkerheden.  

6 thoughts on “Kork: Det bæredygtige valg

  1. Hej Mette

   Tak for dit spørgsmål. Jeg kan ikke svare dig på stående fod – så jeg vender tilbage, når jeg har et svar.

   Vh Pernille

  2. Hej Mette
   Der er som udgangspunkt ikke gelatine i den lim, der bliver brugt i vores produktion – men om der er det generelt kan jeg ikke svare på. Skal du bestille et korkprodukt hos os, så tal med medarbejderen, hvis du har behov for dokumentation for et vegansk produkt.

   Vh Pernille / Ikast Etiket

 1. Hej, kan man bruge selvklæbende kork tapet i et vådrum? Også hvis det bliver vådt ifb brusebad? På forhånd tak😊

  1. Hej Arine
   Tak for dit spørgsmål. Vi ved desværre ikke noget om korktapet eller vådrum. Mon ikke de kan rådgive dig, der hvor du køber korktapet eller hos en malermester? Det lyder som et spændende projekt.
   Vh Pernille / Ikast Etiket

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.