FAQ, MÆRKATER TIL TØJ

Kend forskel på dit tøj – også selvom du er farveblind

For nylig fik vi her hos Ikast Etiket et godt tip fra en kunde, der ikke kan se farver. I hvert fald ikke på samme måde, som vi andre ser farverne. På trods af hendes (manglende) farvesyn ville hun gerne gå i farvet tøj – og ikke mindst være velklædt. For at gøre det let for sig selv at matche sit tøj i forskellige farver, havde hun derfor bestilt strygemærker, hvor hun havde skrevet farverne på. Selve processen med at opmærke tøjet, fik hun hjælp til af en god veninde. Så var hun sikker på, at udgangspunktet blev helt rigtigt. Men med dette simple tip, er hun nu i stand til at kende forskel på sit tøj og matche det, så det ikke er anderledes end hvordan mange andre ville matche deres tøj.

Som alternativ til strygemærker kan du også bruge Navnemærket, som ikke skal stryges ind i tøjet, men som du kan klistre direkte ind i en vaskeanvisning eller label.

Hvad betyder det at være farveblind?

At være farveblind betyder, at man har svært ved at skelne visse farver fra hinanden. Den mest almindelige form for farveblindhed gør det svært at se forskel på rød og grøn. Farveblindhed er ofte arvelig og mere udbredt hos mænd end kvinder.

For en farveblind kan dagligdags opgaver, som at vælge tøj, være en udfordring. Det kan være svært at finde ud af, hvilke farver der passer godt sammen, og man kan risikere at tage tøj på, der ikke matcher. Mange farveblinde personer udvikler dog metoder til at klare sig. De kan for eksempel arrangere deres garderobe på en bestemt måde, hvor de ved, at visse farver passer sammen.

En nyttig metode for farveblinde er at bruge opmærkning i tøjet. Dette kan være i form af strygemærker, hvor tøjets farve er skrevet på. På den måde kan man hurtigt identificere farven på et stykke tøj og sikre, at det matcher med resten af garderoben. Disse mærker kan være en stor hjælp i hverdagen og gøre det lettere at vælge tøj, der ser godt ud sammen. Ved at mærke tøjet med en tydelig angivelse af farven, er der ingen grund til kun at holde sig til neutrale farver som sort, hvid, grå og blå.

Der findes også hjælpemidler og apps, der kan hjælpe farveblinde med at identificere farver. Nogle apps bruger kameraet på en smartphone til at fortælle, hvilken farve et bestemt stykke tøj har. På den måde kan farveblinde sikre sig, at deres tøjvalg ser godt ud.

At være farveblind behøver altså ikke at være en stor hindring i hverdagen. Med lidt planlægning, opmærkning i tøjet og de rigtige værktøjer kan farveblinde personer vælge tøj, der ser pænt ud, og leve et normalt og farverigt liv.

Selvom du eller din pårørende ikke er farveblind, kan der måske være andre årsager til at opmærke tøjet på en måde, så det bliver nemt at klæde sig på? Måske skal tøjet mærkes efter hvordan det skal bruges, fx om det er til “pænt brug”, “i haven”, “på arbejdet” eller noget helt andet. Du kan sagtens bruge symboler i stedet for tekst, hvis du har brug for at opmærke tøj til personer, der ikke kan læse, men som har brug for lidt hjælp til at gøre hverdagen lettere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.