FAQ, MÆRKATER TIL TØJ

Hvilken størrelsesstandard skal jeg vælge?

Det kan være en jungle at finde rundt i de mange størrelsessystemer og størrelsesstandarder, der er på markedet. Når du skal købe størrelsesmærker til din egen kollektion (eller tøj du selv syr), er det vigtigt, at du mærker tøjet så præcist som muligt. Så dem der skal bruge tøjet, let kan afkode og forstå størrelsen.

I dette blogpost vil vi gennemgå en række af de størrelsesstandarder du finder i Danmark, så du kan vælge det rigtige.

Centilong-systemer

Centilong-systemer bliver primært anvendt til børnestørrelser. Centilong-størrelser baserer størrelserne på barnets længe/højde i centimeter. For eksempel vil en størrelse 104 passe til et barn, der er omkring 104 cm højt. Centilong-systemet starter typisk omkring størrelse 50 og slutter ved størrelse 182. Dette centilong-system springer 6 cm mellem størrelserne. Systemet anvendes til både drenge- og pigetøj. Nogle brands laver størrelser der hedder 86/92 eller 110/116.

Der er også centilong-systemer der springer 10 cm mellem hver størrelse, så størrelserne hedder 80, 90, 100, … 160, 170.

Der er også størrelser der tager udgangspunkt i barnets alder, fx str 2-3 mdr, 1 år, 3 år. Denne type af størrelser kan dog være mere diffuse at aflæse, fordi der kan være stor forskel på børns størrelse.

Alfabetisk størrelsessystem

Du kender helt sikkert det alfabetiske størrelsessystem. Det er det system vi kender som XXS, XS, S, M, L, XL, XXL og onesize. Dette størrelsessystem er meget anvendt i vesten og kan udvides med X’er i både de små og store størrelser.

Numeriske størrelsessystemer

Numeriske størrelsessystemer angiver størrelser baseret på tal, som ofte afspejler specifikke målinger af kroppen. Disse systemer varierer betydeligt rundt om i verden, og kan omfatte forskellige mål for bryst, talje, hofter og endda benlængde. Her er nogle af de mest almindelige numeriske størrelsessystemer i tøj:

  • Europæisk system (EU): Dette system er meget udbredt i Europa og angiver tøjstørrelser i hele tal, typisk fra 32 til 54 for kvinder og fra 44 til 60 for mænd. Størrelserne er baseret på kroppens brystmål for mænd og bryst, talje og hofte mål for kvinder. Det er dog værd at vide at samme størrelse i Danmark ofte vil være noget større sammenlignet med en tilsvarende størrelse i Italien eller Frankrig, mens størrelser i Norden og Tyskland er meget ensartede.
  • Amerikansk system (US): I USA bruges tal som 0, 2, 4, 6 osv. for kvinder, hvor størrelserne gradvist stiger. Mænds størrelser er oftere baseret på kropsmål i inches, som for eksempel 34, 36, 38, osv., der typisk refererer til taljemål eller brystmål.
  • Britisk system (UK): Ligner meget det amerikanske system, men størrelserne kan være nummereret anderledes. For eksempel kan en amerikansk størrelse 4 svare til en britisk størrelse 8.
  • Internationalt jeansstørrelsessystem: Denne typiske angivelse for jeans størrelser består af tal der angiver taljemål og benlængde i tommer, f.eks. 34/32, hvor det første tal angiver taljemål og det andet benlængden. Derudover kan størrelserne også have beskrivelser.
Image by Holger Langmaier from Pixabay

Andre størrelsessystemer

En anden type størrelsessystem er BH-størrelser. BH-størrelser angives typisk af et tal og et bogstav, fx 80A. Tallet refererer til omkredsen målt i cm under barmen, mens tallet refererer til barmens størrelse (cup).

Design dine egne størrelsesmærker

Hos Ikast Etiket har vi et stort udvalg af størrelsesmærker på lager i sort/hvid og hvid/sort. Men det er også muligt at designe dine egne størrelsesmærker i ønskede farvekombinationer og med tekst eller tal efter ønske.

Tøjstørrelser kan variere meget – og som forbruger kan det ofte være en jungle at navigere i de mange størrelsessystemer, især fordi en størrelse hos et brand, kan være helt anderledes hos et andet brand. For at gøre det lettere at gennemskue størrelser findes der ISO-standarder, som du kan følge. Du kan læse mere om hvorfor det er en god idé hos Fashion Forum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.