Ideer til hjemmelavet julegave: De søde gaver
Vil du gerne glæde din familie og venner med julegaver af den søde slags, så skal du læse med her. Vi har samlet en håndfuld gode ideer til slik og andre søder sager, du selv kan lave og give i julegave.
Bolsjer og slikkepinde
Det er oplagt at lave sine egne bolsjer eller slikkepinde, hvis du gerne vil lave dit eget slik til en julegave. Hvis bolsjerne bliver lavet rigtigt, kan de holde sig gode i lang tid, uden at klistre for meget eller smage dårligt. Det sjove ved at lave sine egne bolsjer at eksperimentere med smage, farver og er du rigtig god, kan du også sagtens eksperimentere med formen – og begynde at lave flerfarvede bolsjer.
Når du har lavet en portion bolsjemasse, kan du godt dele den op i mindre portioner og lave flere smage af samme masse, men du skal huske at bolsjemassen bliver mere og mere stiv og umedgørlig, jo længere tid, der går. Derfor skal du arbejde hurtigt og effektivt. Smag og farver må ikke tilsættes for sent, for så bliver det ikke godt.
For at undgå at dine bolsjer klistrer for meget sammen, kan du drysse lakridspulver på dine lakridsbolsjer eller talkum (vælg noget, der er godkendt som levnedsmiddel). Andre anbefaler flormelis, men prøv dig frem.
Det er vigtigt, at du lægger de færdige bolsjer i en lufttæt beholder, så bolsjerne holder sig bedst muligt, uden at blive klistrede.
Hvis du laver slikkepinde, kan du pakke dem ind i cellofan til madvarer og binde et pænt bånd om pinden, for at “lukke”. Udenpå indpakningen, kan du sætte et sødt til-og-fra klistermærke, som du selv har designet.
Fyldte chokolader
Fyldte chokolader, der er lavet i forskellige former er også en lækker gave, du kan give til din nærmeste familie og venner. Find gerne på noget lidt anderledes fyld, men det skal selvfølgelig smage godt. Du kan lave karamel, baileysfyld, knuste pistacienødder, marcipan med likør og meget andet. Når du laver fyldte chokolader er det vigtigste at have styr på temperering af chokoladen. Chokoladen skal ligge på 31-33 grader, men du kan med fordel læse mere om chokoladetemperering, inden du går i gang. Hvis chokoladen bliver for varm, vil chokoladen miste de egenskaber, der gør den blank og har den rette konsistens, når chokoladen igen er kølet ned. Du skal bruge en form, når du vil lave dine egne chokolader. Eller købe små engangsforme i stanniol. De fyldte chokolader kan godt holde sig nogle dage, hvis de ikke står for varmt, men de bør heller ikke stå i køleskab. Pak de fyldte chokolader flot ind i en pose til madvarer og bind et flot bånd om posen. Prikken over i’et er et festklistermærke, som du selv har designet.
Småkager
Man kan næsten ikke sige jul, uden at sige småkager. Når du alligevel har gang i julekagebageriet, hvad så med at bage en ekstra portion, så du har småkager, du kan forære væk? Støv dine egne yndlingsopskrifter af, og bag de bedste julesmåkage, du kender til din omgangskreds.
På billedet herover har småkagerne fået udstukket huller inden bagning, så de kan bruges som pynt på julegaverne. De øvrige småkager pakker du selvfølgelig fint ind i et glas eller en småkagedåse og klistrer en fin etiket udenpå.
Flødeboller
Hvis du går i krig med flødeboller, skal du være opmærksom på, at flødebollerne nok er bedst, hvis de bliver spist indenfor få dage. Derfor er det ikke en gave, du kan lave i god tid. Du kan sagtens eksperimentere med smage, chokoladeovertræk og pynt, for at give flødebollerne et personligt præg. Men test gerne dine ideer af, inden du skal lave flødeboller som julegaver, så du har styr på alt fra skum til temperering af chokolade. Husk at pakke flødebollerne flot ind, så de er indbydende for modtageren. Du kan med fordel lave dine egne klistermærker til indpakning med mulighed for at skrive, hvornår flødebollerne er lavet og hvornår de skal spises.
Karameller
Karameller er den sidste idé til en sød julegave, som vi vil dele i denne omgang. Du kan lave klassiske flødekarameller eller spice dem op med forskellige krydderier. Du kender helt sikkert saltkaramel, men hvad med chillikarameller? Pak karamellerne ind i madpapir eller bagepapir, som du klipper i små stykker, så du kan pakke karamellerne ind enkeltvis og rulle enderne. Læg de indpakkede karameller i et rengjort syltetøjsglas og sæt en flaskeetiket uden på glasset eller på låget med en kærlig hilsen.
Kender du udvalget af labels, vævede labels, strygemærker og navnelapper hos Ikast Etiket?